Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ün, Ankara Anıttepe de (eski adıyla Rasattepe) bulunan anıt mezarıdır.
Ayrıca dördüncü cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de 1966 yılında devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir. 1973 den beri İsmet İnönü nün kabri de Anıtkabir dedir.
Anıtkabir Projesi nde mozolenin kolonat üstünde yükselen tonoz bir bölüm bulunmaktaydı. 4 Aralık 1951 tarihinde hükümet, projenin mimarlarına Şeref Holü nün 28 metrelik yüksekliğinin azaltılması ile yapının daha çabuk bitirilmesinin mümkün olup olmadığını sordu. Mimarlar yaptıkları çalışmalar sonucu Şeref Holü nü taş bir tonoz yerine, betonarme bir tavan ile örtmenin mümkün olduğunu bildirdiler. Böylece tonoz yapının zemine vereceği ağırlık ve bunun doğuracağı teknik sıkıntılar da ortadan kalkıyordu. Anıtkabir in yapımında, beton üzerine dış kaplama malzemesi olarak kolay işlenebilen gözenekli, çeşitli renklerde traverten, mozole içi kaplamalarında ise mermer kullanılmıştır. Heykel grupları, aslan heykelleri ve mozole kolonlarında kullanılan beyaz travertenler Kayseri Pınarbaşı ilçesi nden, kulenin iç duvarlarında kullanılan beyaz travertenler ise Polatlı ve Malıköy den getirilmiştir. Kayseri Boğazköprü mevkiinden getirilen siyah ve kırmızı travertenler tören meydanı ve kulelerin zemin döşemelerinde, Karabük Eskipazar dan getirilen sarı travertenler zafer kabartmaları, şeref holü dış, duvarları ve tören meydanını çevreleyen kolonların yapımında kullanılmıştır.Şeref holünün zemininde kullanılan krem, kırmızı ve siyah mermerler Çanakkale, Hatay ve Adana dan, şeref holü iç yan duvarlarında kullanılan kaplan postu Afyon dan, yeşil renk mermer Bilecik ten getirilmiştir. 40 ton ağırlığındaki yekpare lâhit taşı Osmaniye den, lahitin yan duvarlarını kaplayan beyaz mermer ise Afyon dan getirilmiştir. Anıtkabir in genel mimarisi Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasındaki "II. Ulusal Mimarlık Dönemi" olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır. Bu dönemde daha çok anıtsal yönü ağır basan, simetriye önem veren, kesme taş malzemenin kullanıldığı binalar yapılmıştır, Anıtkabir de bu özelliklere uymaktadır. İlk projede mozole iki katlı olara tasarlanmış, ancak ekonomik nedenlerle ikinci katın yapımından vazgeçilmiştir. Bu dönem özellikleri ile birlikte Anıtkabir de Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerine ve süsleme öğelerine sıkça rastlanır, örneğin dış cephelerde, duvarların çatı ile birleştiği yerde kuleleri dört yandan saran Selçuklu taş işçiliğinde testere dişi olarak adlandırılan bordür bulunmaktadır. Ayrıca Anıtkabir in bazı yerlerinde (Mehmetçik Kulesi, Müze Müdürlüğü) kullanılan çarkıfelek ve rozet denilen taş süslemeler Selçuklu ve Osmanlı sanatında da göze çarpmaktadır. Bütün bu özellikleriyle yapıldığı dönemin en iyi mimari örneklerinden biri olan Anıtkabir yaklaşık 750.000 m² lik bir alanı kaplamaktadir.
Sayfa adresi: http://www.turkiyedegez.com/357-anitkabir-hakkinda-bilgi.html
Midas Hotel:
Tel:(0312)424 01 10
Otel Midi:
Tel:(0312) 409 64 34
Eyüpoğlu Restaurant:
Tel:(0312) 417 64 00
Herhangi bir yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun... |
Anitkabir, Ankara ili, Çankaya ilçesi, Anitkabir neresi, Anitkabir nasıl gidilir, Anitkabir nerede, Anitkabir hakkında, Ankara, Çankaya, Gezi Sitesi, Gezi, Tatil, Tatil Sitesi, Tatil Yerleri, Gezi Yerleri