II. Abdülhamit in (1876-1909) tahta çıkışının 25. yılı için 1901 yılında Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimara yaptırılan kule 25 metre boyundadır. Dairesel esas etrafında dört çeşmesi vardır ve kolonlar Kuzey Afrika temasını esinlendirir. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm in (1888-1918) hediyesidir. Kulenin en büyük özelliği yapım tarihinden bugüne kadar saatinin hiç durmamış olmasıdır.
Saat, zamanı ölçen, insanların yaşamını düzene koyan, yaşamın her anını belirleyen, vazgeçilemez en önemli araç olarak tanımlanabilir. Saatlerin ortaya çıkışı, zaman kavramıyla doğrudan ilintili olup, bu kavram ünlü sosyal bilimci Emil Durkheime tarafından, insanoğlunun, çevresinde olup bitenleri süresine ve öncelik-sonralık sırasına bakarak aklında yarattığı zihnî bir yapıt olarak tanımlanmıştır. Aslında zaman diye bir şey yoktur ve zaman, insanların ürettiği soyut bir kavramdır, belli bir doğrultuda, geri dönülemez biçimde akıp gitmekte ve insanoğlu da bunu bilmektedir. Zamanın somutlaştırılması anlamına gelen saatler ile aslında akıp giden hareket ve hız ölçülmektedir. Kum saatinden güneş saatine, oradan da mekanik saatlere giden çizgide gözlemlenen o olmuştur. Zamanı ölçen aletler olarak ilk saatlerin, dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönme hızından ya da bir başka deyişle, o zamanki insanların bakış açısıyla, güneşin dünya etrafındaki dönme hızından yararlanılarak yapılan “güneş saatleri” olduğunu bilmekteyiz. Bu saatleri daha sonra su ve kum saatleri izlemiştir. Mekanik saatin ortaya çıkışı ise Milattan Sonra XII. yüzyıldadır. Başlangıçta, portatif ev saatleri şeklinde kullanılan mekanik saatler, zaman içinde, köstekli saat olarak ceplere, saat kuleleri olarak da kentlerin önemli meydanlarına girmiştir. Saat Kulelerinin ilk örneklerine XIII. yüzyıldan itibaren Avrupa’da Kiliselerde ve Saray Kulelerinde rastlanılmaktadır. İtalya’da De Dondi’nin 1348 ile 1362 yılları arasında ve Fransa’da Henri de Vick’in Fransa Kralı V. Charles için 1360’da inşa etmiş olduğu saat kuleleri bunların ilk örnekleridir. XV. yüzyılda yapılan ilk saatler ve saat kuleleri, matbaa baskısı kitaplarla birlikte, Ortaçağ’a son veren makine oldu.
Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içeriside Akdeniz bölgesinde bulunan İzmir ilinin Konak ilçesinde Konak meydanında bulunan tarihi saat kulesinin adıdır. İzmir saat kulesinde Kuzey Afrika esintili motifler bulunur. İzmir şehrin en önemli simgelerinden biridir. İzmir saat kulesinin etrafında dört çeşmesi vardır. İzmir saat kulesindeki kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm in hediyesidir. Kulenin üzerindeki Osmanlı tuğrası ve Osmanlı ya ait işaretler daha sonra kaldırılmıştır. Verilmek istenen mesaj sanatın genç cumhuriyet ile başladığı hissini vermektir.
Sayfa adresi: http://www.turkiyedegez.com/4707-saat_kulesi-hakkinda-bilgi.html
1-Ramada Plaza
(212)375 5227
2-Swissôtel Grand Efes
(232)414 0000
1-Deniz Restaurant
232)464 4499
2-Altınkapı Balık Restaurant
(232) 422 2709
Herhangi bir yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun... |
Saat Kulesi, İzmir ili, Konak ilçesi, Saat Kulesi neresi, Saat Kulesi nasıl gidilir, Saat Kulesi nerede, Saat Kulesi hakkında, İzmir, Konak, Gezi Sitesi, Gezi, Tatil, Tatil Sitesi, Tatil Yerleri, Gezi Yerleri