Marina ile carşı caddesi arasında kalan Paspatur Çarşısı ’Eski Kent’ olarak biliniyor. Bu bölge Fethiye`nin en eski yerleşim yeridir. Paspatur Çarşısı günümüzde aslına uygun olarak restore edilmiştir. Ahşap cumbalı otantik evler, rengarenk çiçekler Paspatur Çarşısı denince akla ilk gelenlerden. Çarşıda 1791’den günümüze kadar gelen, Osmanlıya ait Paspatur Camiisi de var. 1891’de inşa edilen Tarihi Hamam da günümüze kadar gelen bir diğer eser.
Çarşı ismini yüzyıllardır ortasından akan Paspatur Suyundan alır. Efsaneye göre Fethiye`ye ziyarete gelip de Paspaturun suyundan bir kez içenler Fethiye`den kolay kolay ayrılamaz ya da en az bir kere daha gelirler.
5 sokaktan oluşan çarşı, barların yanısıra hediyelik eşya dükkanlarına da ev sahipligi yapar. Yöresel şarap markaları, dericiler, halıcılar, kilimciler, butikler ve kuyumcular. Yani bu çarşıda ne ararsanız bulabilirsiniz.
Fethiye denince akla ilk takılan Ölüdeniz oluyor. Haklıdır da. İnsanlar yaz aylarında yoğun olarak buralara akın ettiğinden ilk akla gelen ve de deniz olarak koştukları yer, buraya geldiklerinde Ölüdeniz’dir.
Denizin durgunluğunda sulara dalmak hayli keyifli oluyor. Zaman nasıl geçiyor anlayamazsınız. O anlarda dalıp dalıp gidersiniz derinliklere, maviliklere… Kulaç kulaç sindirirsiniz, çekersiniz içinize, yamaçlardan yansıyan yeşil renkleri ve de yamaçlardan akıp, süzülen paraşütlere takılıp kalırsınız. Gözleriniz o uçuşlarla dolar, parlar, siz de olmak istersiniz o rüzgarlara göğüs geren, kanat açan paraşütte.
Ölüdeniz böyle bir yer. Unutamazsınız yaşadıklarınızı. Unutulamaz burada yaşananlar ve de unutulmaz burada yaşanacaklar.
Ama asıl önemli olan Fethiye’de “PASPATUR ÇARŞISI”. Tarihi bir doku. Sahip çıkmışlar, korumuşlar. Korunamamış olanlara el atılmış usulünce, onarılmış, nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılmış… Denetimli bir koruma başlamış. İyi de olmuş. Burada iş yapacaklar, esnaflar korumanın kendi çıkarlarına olacağını anlamış ve inanmış. Koyulmuşlar yola. Ortaya öyle bir çarşı yumağı çıkmış ki, inanamazsınız. Tarihi doku canlanmış, kol kanat germeye başlamış buralara gelenlere.
Eğer bir de yapılardaki tarihi doku, kullanılan eşyalarda da ortaya konsa ya da konabilse dalıp gidersiniz geçmiş günlere, kendinizi o günlerin esintileri içinde, hatta kucağında bulursunuz.
Masa ve sandalyeler, lokantalardaki kullanılan eşyaların(mefruşatların) güncel olması –doğrusunu isterseniz- o tarihi dokuya pek uymuyor, o tarihi dokuyla pek kaynaşmıyor.
Ve de bilin ki, Fethiye’de bir de “Paspatur Çarşısı” var, tarihi dokusu ile capcanlı duruyor. Zaman bulursanız Ölüdeniz yorgunluğundan sonra bu ortam sizi rahatlatacaktır, hem gözlerinizi hem de midenizi doyuracaktır.
Fethiye’de zaman hızla akıyor. Hem de denizin maviliklerine inat akıp gidiyor. Bu gidişi fotoğraf karelerine yansıtmak –canlı olmasa da- kalıcılığı sağlıyor.
Yeter ki, bir bakış açınız olsun.
Gözleriniz objektife yön verecek, unutulmaz görüntüleri arşivinize eklemek fırsatları bulacaksınız.
Farkında olmadan, bu farklı ortamlar yoğurur durur sizi, düşünceleriniz zenginleşir. Çevrenize daha farklı gözlerle bakmaya, daha farklı düşüncelere dalmaya başlarsınız.
Sayfa adresi: http://www.turkiyedegez.com/5853-paspatur_carsisi-hakkinda-bilgi.html
Eroğlu Hotel-0252 614 57 05
Doruk Hotel-0252 614 98 60
Alesta Yacht Hotel-0252 601 00 00
Beşik Hotel-0252 613 34 33
Nevada Hotel-0252 622 00 74
Yacht Roof Restaurant-0252 614 15 30
Address Cafe Bar Restaurant-0252 61444 53
İskele Ocakbaşı Restaurant-0252 614 94 23
Meydan Meat Fish Restaurant-0252 612 48 53
Çalış Beach Restaurant-0252 62204 05
Herhangi bir yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun... |
Paspatur Çarşısı, Muğla ili, Fethiye ilçesi, Paspatur Çarşısı neresi, Paspatur Çarşısı nasıl gidilir, Paspatur Çarşısı nerede, Paspatur Çarşısı hakkında, Muğla, Fethiye, Gezi Sitesi, Gezi, Tatil, Tatil Sitesi, Tatil Yerleri, Gezi Yerleri